עששת

טיפול מניעה בעששת שיניים

הטיפול המניעתי החשוב ביותר בעששת כיום הם משחות השיניים עם פלואורידים והטמעת המינרל פלואוריד (Flouride)  במי השתייה במקומות שונים בארץ ובעולם. יש אזורים (בעיקר בדרום הארץ) בהם המינרל נמצא באופן טבעי במי השתייה של האזור,ואילו במקומות אחרים המחלקה לבריאות השן ממשרד הבריאות מבקרת את ההטמעה של המינרל למי השתייה ממרכזי שאיבת המים.   מינונים קטנים ביותר של פלואורידים ברוק או במי השתייה הוכחו כמעודדי יצירה מחודשת של זגוגית במוקדי עששת התחלתית. לא זו בלבד,אלא שאיכות הזגוגית החדשה הנוצרת באזורים אילו טובה יותר ואף עמידה יותר, לפעילות החומצות המיוצרות על ידי הרובד, מהזגוגית של השן הטבעית שהייתה במקום.    קיימת גם תיאוריה שפלואורידים יכולים לעכב גדילה ואף להשמיד זנים שונים של חיידקים.  לפיכך, הימצאותו של הפלואוריד יכולה להוריד את קצב הייצור של החומציות הנובעת מהרובד החיידקי ובכך למנוע היווצרות עששת השיניים.

השימוש במשחות שיניים המכילות פלואורידים הוכח כיעיל למניעת היווצרות העששת במספר מחקרים. רוב משחות השיניים הקיימות בארץ ובעולם מכילות בערך 1100ppm  של פלואורידים (11000 חלקי מיליון יחידות של המינרל) .

צחצוח אחד עם מברשת שיניים ומשחה בכמות סבירה מביאה לפני שטח השיניים כמות גדולה של פלואורידים. שטיפה במים אחרי הצחצוח מורידה את הכמות של המינרל מהמשחה, במהירות ל 1ppm (שזו הכמות הרצויה) תוך 15 דקות. אלא,שחלק מהחומר נספג בריריות הפה והלשון ומשתחרר באיטיות מהן שעות אחר כך.

מכאן,חשיבות צחצוח השיניים בערב ,ממש לפני השינה, כיון שחומרי משחת השיניים המשתחררים מריריות הפה ,מגנים על הזגוגית בזמן שפעילות השטיפה של הרוק בפה  בלילה מצטמצמת .

החומרים המכילים פלואוריד המאושרים על ידי משרד הבריאות הם:

  1. סודיום פלואוריד (Sodium Fluoride)
  2. סודיום מונופלואורפוספט (Sodium monofluorophosphate)
  3. סטאנוס פלואוריד ( Stanous fluoride)
  4. אמין פלואוריד ( Amine fluoride)

שם החומר שבמשחת השיניים שאתם משתמשים אפשר למצוא על גב השפופרת של משחת השיניים באותיות הקטנות.

סודיום פלואוריד

סודיום פלואוריד מספק את כמות הפלואורידים הגבוהה ביותר מהמשחה אולם הוא נקשר בצורה כימית עם חומרים שעוזרים בשפשוף פני שטח השן ובהסרתו של הרובד החיידקי.  עובדה זו הקשתה על היצרנים להכניס אותו למשחות.

סודיום מונופלואורופוספט

הוא חומר הבחירה של יצרני המשחות בגלל שהשילוב הכימי של הפלואוריד בצורה הזאת מאפשר תוספות שונות למשחה שלא מפריעות להשתחררות הפלואורידים.

עד היום הוכחה באותה מידה יעילותם של מונופלואורופוספט כמו גם סודיום פלואוריד כמונע עששת באוכלוסיות נרחבות.

 סטאנוס פלואוריד

היה הראשון שהשתמשו בו בצורה מוצלחת במשחות שיניים.הבעייתיות  של החומר היתה שאחרי זמן קצר הפלואוריד היה מתפרק ולא היה נשאר בצורתו המקורית. לצורה זו של משחות שיניים הייתה גם נטייה לצביעת שיניים ולטעת טעם מתכתי רע למשתמשים בו  ,מה שגרם להורדתו כמעט לחלוטין מן המדפים.

אמין פלואוריד

החומר הפלואורידי המשתחרר מהמשחה נמצא בצורה זמינה לביסוס התחברות לפני שטח השן  ויעילות החומר הוכחה במחקרים אחרונים אך במשחות המותרות רק במרשמי רופא ובריכוזים גבוהים של אמין פלואורידים.

שטיפות פה עם פלואורידים הוכחו כיכולות למנוע עששת טוב כמו משחות שיניים.    אפשר למצוא שטיפות פה ללא מרשם רופא . השטיפות המוכרות על ידי משרד הבריאות בעולם ובארץ מכילות 0.02 אחוז של סודיום פלואוריד,  0.05 אחוז מהחומר או 0.22 של סודיום פלואוריד בצורה מיוחדת שהיא בריכוז גבוה במיוחד אבל עדיין ללא מרשם רופא.     בינתיים השיווק של שטיפות הפה, בבתי המרקחת והסופר-פארמים בארץ, מתמקד רק בריכוזים של 0.05  סודיום פלואוריד    (לדוגמא: Colgate® Mouthwash (  בצורה הניטראלית.    שטיפות הפה מעלות את ריכוז הפלואורידים ברוק למשך מספר שעות לאחר השטיפה.למרות שחדירתו של הפלואוריד לפלאק נמוכה רק על ידי שטיפה,עצם קיומו ברמה בינונית מאפשרת לתהליכי התחדשות הזגוגית להתרחש (Remineralization)  ובכך למנוע עששת. יתרה מכך,שטיפות סודיום פלואוריד 0.05 מצליחות להעלות את ריכוז הפלואורידים ברוק יותר מאשר משחות שיניים. אולם,שילוב של משחת שיניים ושטיפות ,לא נותנות כיסוי משמעותי יותר גבוה כנגד התפתחות עששת.    ההגנה מפני עששת מושגת בעיקר אצל מבוגרים מעל גיל 65 וילדים צעירים במקומות בהם המים אינם מופלרים (למשל באזור סביבת תל אביב – חולון,בת ים שמקורות המים בערים אילו אינן באים ממקום אחד בודד) . אולם,לא הראו כי יש יתרון לשטיפות הפה עם פלואורידים על פני משחות שיניים רגילות.

למידע נוסף אנא פנו להוראות משרד הבריאות  האגף לבריאות השן:

  1. הנחיות לתוספי פלואוריד במים
  2. שאלות בנושאי תוספות פלואוריד למים.